Vijf redenen waarom het niet slim is om op de spellingcontrole te vertrouwen

42-tekstmaatje-250123

Het lijkt zo handig, de spellingcontrole in Word. Zolang er geen rood kringeltje of een blauw lijntje onder je vers getypte woord komt te staan, is er niks aan de hand. Of toch wel? In dit blog noem ik vijf redenen om toch maar niet te veel op de spellingcontrole te vertrouwen. Plus natuurlijk een aantal voorbeelden waarbij ‘ie finaal de mist ingaat 😊

REDEN 1: DE SPATIE

Samengestelde woorden worden vaak met een spatie geaccepteerd, omdat ze als ‘los’ woord ook bestaan. Een woord als ‘broek zak’ wordt gewoon goedgekeurd met spatie, terwijl hier toch echt alleen ‘broekzak’ de juiste versie is. Aan de andere kant accepteert hij juist een samenstelling, terwijl er losse woorden bedoeld zijn. Hier zijn natuurlijk een heleboel voorbeelden van. Heb je even?

  • Ik draag een feest hoed (= feesthoed).
  • De foto shoot staat gepland voor volgende week (= fotoshoot, en dit van oorsprong Engelse woord accepteert hij niet, ook al staat het gewoon in de Woordenlijst Nederlandse Taal).
  • Haarkleur veranderde meteen (hier wordt uiteraard ‘haar kleur’ bedoeld).

REDEN 2: HET WOORDENBOEK

De spellingcontrole in Word is gebaseerd op een woordenboek. Dit is echter nooit de meest actuele versie. Dat betekent dat woorden die allang geaccepteerd zijn in de Woordenlijst Nederlandse Taal, van de spellingcontrole nog altijd zo’n vrolijk rood kringeltje cadeau krijgen. Ook met namen en technische termen heeft hij moeite.

  • comment(s)
  • sharing
  • muten 

REDEN 3: DE CONTEXT

De context waarin een woord gebruikt wordt heeft invloed op de schrijfwijze, een tool als de spellingcontrole mist dat inzicht. Dat heeft als gevolg dat een woord als correct wordt gemarkeerd, terwijl het in de context helemaal niet klopt. Een verassing voor je verjaardag vindt de spellingcontrole dus gewoon een goed idee, hoewel ik zelf liever voor een verrassing zou kiezen 😉

REDEN 4: GRAMMATICA

Is het jouw ook al eens gebeurt dat jou en gebeurd dus gewoon in de foute versie worden geaccepteerd? Spellingcontrole is dus niet hetzelfde als grammaticacontrole! Opnieuw een reden om zelf goed bij de les te blijven.

REDEN 5: TE VEEL VERTROUWEN OP DE TECHNOLOGIE

Wanneer je te veel vertrouwt op de spellingcontrole, leer je het af om zelf na te denken bij wat je typt. En dat is een gevaarlijke ontwikkeling. Probeer je basiskennis van spelling te blijven oefenen. Prima hersenactiviteit!

CONCLUSIE: BLIJF ZELF OPLETTEN

Hoewel de spellingcontrole echt wel veel eruit filtert, worden er naar mijn mening toch nog te veel fouten over het hoofd gezien. Blijf dus zelf opletten en lees altijd je tekst nog even over. En is het een belangrijke tekst – bijvoorbeeld voor publicatie – en is spelling niet jouw sterkste kant? Laat een ander even meekijken. Niemand om je heen om het aan te vragen? Dan is er altijd Tekstmaatje nog 😊

Wil je weten hoe een tekstcheck bij Tekstmaatje werkt? Kijk dan eens bij Hoe en wat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest